DISCIPLINE OF OBSESSIE?

Na een periode met veel aandacht in alle media over hoe we allemaal fitgirls en fitboys worden kon het niet uitblijven: er komt toenemend aandacht voor het doorschieten van ons gedrag  door deze voedings- en bewegings-hypes.

Te veel sporten en te streng diëten, waar ligt de grens? Wanneer wordt discipline een obsessie?

Het is zeker belangrijk om  uitschieters te proberen te voorkomen.

VEEL BEWEGEN IS GOED, MEER BEWEGEN IS BETER.

Dit staat in de beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad. Maar wanneer wordt het te veel?

In 2013 schreef ik  in een review over mijn personal trainingstraject

Discipline heeft niets te maken met niet mogen of met moeten!

Maar alles met iets juist wel willen.

Dat geeft al iets aan. Je start met een doel. Je wilt slanker worden,een mooier lijf,  leuke kleren aankunnen.  Of je wilt fitter, gezonder en sterker worden met meer energie.

Een middel om dat doel te bereiken is dan je voeding aanpassen en voldoende of anders bewegen.

Ik zelf heb in het begin van mijn traject snel goede resultaten behaald,. Ik was superstreng. Mijn omgeving reageerde al vrij snel met “ te streng”, “dat kan niet goed zijn”. Maar ik voelde me goed, steeds beter en na een aantal jaren voelt het nog steeds goed!

Cheat dagen, smokkel momenten, zijn van belang

Ik heb geleerd mijn cheat momenten te kiezen en geniet van mijn conditie en mijn resultaten.

De veelgenoemde 80-20 regel kan dan nuttig zijn. Dit maakt het makkelijker om je gedrag te kunnen managen  en je plan vol te houden. Ook voor het actief houden van je  stofwisseling is  deze variatie van belang. De stofwisseling wordt extra gestimuleerd door  het prikkelen met een dagje wat extra’s.  Let echter hierop: 80-20% betekent echter niet 80 – 20 % van de dag!!!  Maar 80-20 % van de dagen: 1 maal in de 5 -7 dagen een dagje minder streng.

Wat is belangrijk: steun van je omgeving

cheat momenten: 80-20 regel

houd je initiële doel voor ogen. 

blijf van jezelf houden.

Wanneer is het een obsessie?

Als je sociaal functioneren of je lichamelijk functioneren er door belemmerd wordt, ga je te ver

Dit is niet af te meten aan hoeveel of hoe vaak je sport, of aan de discipline die je jezelf oplegt. Om er gezond mee om te blijven gaan is het belangrijk te voelen of je nog echt blij wordt van je keuzes. Daarbij is je contact met je sociale omgeving essentieel. Wanneer het contact met je vrienden en familie wordt belemmerd omdat je  door je keuzes nooit meer met hen samen  eet of iets afspreekt dan is de balans verstoord. Houd ruimte en tijd vrij in je leven voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Leg uit wat je doel is, wat je daar voor wil doen. Sta dan ook zelf steeds stil bij het doel dat je had.  Wanneer je omgeving je begrijpt kunnen ze je keuzes beter accepteren en je steunen.